okt 22, 2021

The Power of NO

Hoe vaak heb jij jezelf niet ‘Ja’ horen zeggen terwijl je eigenlijk ‘Nee’ wilde zeggen? Dat het je overkomt dat iemand je overrompelt en je eigenlijk al Ja hebt gezegd voordat je hebt nagedacht? Of dat je al beloofd had iemand te helpen terwijl je dfaar eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt?Hoe zou het voelen als je in staat zou zijn om ‘nee’ te leren zeggen?

Nou, dat moment is nu gekomen.

Leren nee te zeggen hoort thuis in de categorie Goed Voor Jezelf Zorgen. En dat betekent natuurlijk niet dat je overal nee tegen gaat zeggen. Het is niet de bedoeling dat je in Mr. and Mrs. Negative verandert. Maar het betekent wel dat je gaat af leren om nee tegen jezelf te zeggen.

Hoe ga je dit nu doen?

Leren Nee zeggen is bijna altijd een onderwerp dat wel een keer ter sprake komt tijdens mijn coach-trajecten. In welke vorm of omstandighden dan ook; in werk-omstandigheden naar baas of collega’s, in business-omstandigheden naar partners of potentiele klanten of in privé-omstandigheden naar familie of partner. Ik heb daar tijdens mijn opleiding niet alleen het nodige zelf-werk op verricht door de daar verkregen tools zelf toe te passen, maar heb deze meermaals doorgegeven aan mijn Coachees.

En nu geef ik deze ook hier door. Wat gaat je helpen om Nee zeggen eigen te gaan maken:

De allereerste stap: Bouw rust in voordat je antwoord geeft

Leer jezelf aan om een pauze te nemen voordat je antwoord geeft. Snel gaat meestal niet hand in hand met goed en doordacht.

 • Vervang je automatische ‘ja’ door een ander standaard antwoord

In een heftige periode, toen dit voor mij zeer relevant was, heb ik voor mezelf het volgende standaard-antwoord bedacht: “Ik ga hierover nadenken, ik kom er bij je op terug.” Nu was dit een zin, die werkte voor mij, maar ik wil je eigenlijk uitdagen om deze zin te transformeren naar eentje die bij jouw taalgebruik past.

Als je dit nog nooit hebt toegepast, dan ga je onmiddellijk heel veel profijt hebben van deze simpele methode van ‘parkeren’. Je doet niets meer of minder dan het antwoord naar een iets later tijdstip te verplaatsen. Dat geeft je direct de gelegenheid om eerst na te denken of dit echt wel is wat je wilt doen. En of dit niet iets is dat je vindt dat je MOET doen (voor dit onderwerp, of je iets Moet of Wilt, bied ik op mijn website ook een gratis E-book aan 😉 Realiseer je dat het naar de ander ook het signaal afgeeft dat  je het verzoek belangrijk genoeg vindt om daar even goed over na te denken. Het verzacht de basis voor een nee; deze wordt makkelijker geaccepteerd als het een weloverwogen antwoord is.

 • Kleed je Nee in door je taal te veranderen

Het is het eenvoudigst om vanuit jezelf te gaan praten en te starten met een beknopte uitleg te geven over waar je vandaan komt. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. Ik voel me daar niet prettig bij..
 2. Ik weet niet zeker of ik hier wel achter kan staan..
 3. Ik heb liever niet dat…
 4. Ik geloof dat ik liever …

Dan is er ook nog een variant die ook wel de ‘Oreo cookie-communicatiestrategie’ wordt genoemd, waarin je eerst iets positiefs zegt, hetgeen je aanvult met een tactvol nee en vervolgens eindigt met nog een positieve opmerking. Een Oreo cookie bestaat uit twee koekjes met daartussen een crème/suikerlaag.

 1. “Dat is een goed / leuk / interessant plan, maar ik ben op dit moment niet in staat om een bijdrage te leveren, maar houd me alsjeblieft op de hoogte over de uitkomsten.”
 2. “Ik vind je een heel bijzonder persoon en hoewel ik denk dat wij geen toekomst samen hebben, doe ik heel graag leuke dingen met je.”

Vergis je niet. Je levert nog steeds een duidelijke en krachtige nee, maar de manier waarop het wordt gebracht, maakt acceptatie eenvoudiger voor de ander.

 • Hoe kalmer, hoe beter

Het kan een uitdaging zijn om kalm antwoord te geven als je iets gaat doen (nee zeggen..) dat je heel erg lastig vindt.. Actie geeft reactie, dus als jij begint met jezelf uiterlijk te kalmeren, dan volgt je innerlijk vanzelf. Haal een keer adem. Kijk de ander rustig aan. Gebruik bovenstaande strategieen om rustig antwoord te geven.

 • Verwijs naar je toewijding aan anderen

Zeg nee zonder egoïstisch of onverschillig te lijken door te benoemen dat je conflicterende verplichtingen naar andere mensen hebt.

“Ik zou graag helpen, maar ik heb toen al toegestemd om mijn moeder/collega te helpen, en ik wil hem/haar niet teleurstellen.” 

 • Doe net alsof je een ander vertegenwoordigt

Vaak vinden we het makkelijker om voor een ander op te komen dan voor onszelf. Dit komt ook heel vaak voor bij ondernemers, die heel goed in staat zijn om de producten van een ander te verkopen, maar dichtklappen als ze hun eigen diensten willen aanbevelen. Probeer je bijvoorbeeld eens voor te stellen dat je spreekt uit naam van familie of over een verkoop onderhandelt namens een bedrijf. Voor de meeste wordt het dan ineens makkelijker om zich uit te spreken.

Nou en dan blijft het volgende over : Oefenen, oefenen, oefenen

 1. Ontwikkel voor jezelf die ene zin, die jij gaat gebruiken als standaard-antwoord op het moment dat je voelt dat je nee wilt zeggen. Schrijf deze zin op zodat je deze een keer letterlijk hebt genoteerd en gezien.
 2. Ga op zoek naar terugkerende situaties. Bijvoorbeeld op je werk; een veeleisende baas of manager. Of privé, zoals bijvoorbeeld dat ene familielid, degene die jou veel claimt óf die vriend(in) die net zo lang blijft doorgaan tot je toegeeft. Welke terugkerende situaties zijn voor jou van toepassing?
 3. Je mag een helder, respectvol nee eigen maken en het blijven herhalen, ongeacht wat er op je af komt. Het gaat je allemaal helpen om beter te worden. Je mag rustig oefenen om het gesprek kort te houden; “Weet je, jij en ik zijn het hier niet over eens. Laten we het hierbij laten.” En, blijf dan stil.

  Tot slot: je mag je echt realiseren dat het OK is om Nee te leren zeggen. Dit kun je plaatsen onder het kopje Zelfbescherming of Opkomen voor Jezelf. Het is OK.

  En, als je blijft oefenen en oefenen, dan zou je zomaar ineens sterk genoeg kunnen worden om te luisteren naar een ongepast, ongemakkelijk, overmatig verzoek, om daarna een adempauze te nemen en dan je uitspraak van één woord, zonder verklaring af te leveren: NEE!

  Ik heb bovenstaande stappen meer dan eens doorlopen met verschillende coachees. Het blijft iedere keer bijzonder om te mogen meemaken wat deze realisaties voor mensen kunnen betekenen en de shifts te zien, die daarna optreden.

  Ik wil je een volgende aanbieding doen:

  Ik ben normaliter voor nieuwe klanten niet beschikbaar voor losse, eenmalige sessies, maar omdat je besloten hebt om bovenstaande stappen van The Power of NO te doorlopen, weet ik dat je bereid bent om nieuwe wegen in te slaan. En, dat je open staat om door iemand gespiegeld of begeleid te worden. Een sparring-partner. En misschien ben ik wel de juiste voor jou.

  Daarom wil ik je de volgende aanbieding doen:

  De Power-Of-NO – kennismakingssessie: Euro 49 (ex BTW) voor 30 minuten

  Een gerichte sessie over een gericht onderwerp met een gericht doel.

  Ben je er klaar voor?! Vind me via; Anouk@go-focus.com

  Kom maar op, ik spreek je graag!

  Anouk

  0 reacties