aug 19, 2021

Stop jezelf met anderen te vergelijken.

Er is niemand anders zoals jij in deze wereld en dit is toch eigenlijk iets om te vieren. Het zou toch mooi zijn als we met zn allen onze verschillen kunnen omarmen, in plaats van dat deze gebruikt worden om te bepalen wat er niet goed klopt. Jij bent uniek. In het hele universum is er niemand zoals jij.

 

Ik kom het echt heel vaak tegen. Coachees die zichzelf aan het vergelijken zijn met anderen. Soms onbewust. Zeker als het onderwerp van hun coaching hun eigen business is. Eigenlijk is het onmogelijk in ons Social Media -tijdperk om NIET te zien wat anderen doen. It’s all in your face. Ik snap het ook wel. Dan ga je voor inspiratie bij anderen kijken en voor je het weet denk je dat DAT de manier is waarop het hoort. ‘Want diegene is zoooo succesvol….’. “Hoe weet je dat dan?”, is dan mijn vraag, “Wat weet je nu echt?” Na een beetje doorvragen blijkt al snel dat alle gedachten gebaseerd zijn om wat ze denken te weten/zien. En dan blijkt ook nog dat datgene doen wat anderen doen helemaal niet past met hoe jij bent en waar jij voor staat. Dat wordt (mentaal) hard werken, hoor.. doen wat je denkt dat je moet doen..

 

Om jezelf in ere te houden, is het belangrijk om de speciale kwaliteiten die jou maken tot de persoon die je bent te erkennen en te omarmen. En dat begint door jezelf niet te vergelijken met anderen.

 

Het is onderdeel van de menselijke natuur om te willen zien hoe we ons meten in vergelijking met anderen – vooral als we denken dat diegene beter zijn dan wij of meer hebben van iets dat we zelf ook graag zouden willen. Maar de waarheid is dat het niet handig is om onszelf met anderen te vergelijken, omdat er niemand is zoals wij en dit maakt ons dus onvergelijkbaar. Maar…het is soms bijna gemakkelijker om buiten onszelf te kijken, naar anderen te wijzen en het gevoel vasthouden dat we tekortschieten in vergelijking met andere mensen, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen vooruitgang. Er is eigenlijk veel moed voor nodig om in de spiegel, naar onszelf, te kijken en om eerlijk te zijn over of we aan onze eigen normen voldoen. Ieder van ons heeft zeer speciale gaven en we zijn hier om zeer specifieke redenen. We hebben allemaal een levensdoel te vervullen en deze komen hand in hand met de lessen die we moeten leren en de omstandigheden waar we doorheen moeten om te evolueren als complete wezens. Ons leven vergelijken met het leven van andere mensen, terwijl we geen idee hebben van wat zij aan het leren zijn of waar zij naar op weg zijn; daar heeft niemand baat bij. En jij zeker niet.

Focus op jezelf. Door het beste in jezelf naar boven te halen, zodat je verder kunt met leven in plaats van je bezig te houden met zinloze vergelijkingen.

Denk jij nu ‘het is tijd’, vind me dan via anouk@go-focus.com 

Anouk

0 reacties